Szlif brylantowy
Diamenty w formie nieobrobionej są niemalże matowe, bez połysku. Dopiero odpowiedni szlif wydobywa z nich życie, światło i blask. Szlif brylantowy wymyślono w XVIIw. Jest on uważany za szczyt osiągnięć w dziedzinie obróbki kamieni jubilerskich. Stosuje się go głównie w diamentach, dlatego słowa "brylant" i "diament" często uważa się za synonimy.
Pełny, klasyczny szlif brylantowy zawiera nie mniej niż 58 faset: 33 w koronie i 25 w podstawie.
Pełny, klasyczny szlif brylantowy zawiera nie mniej niż 58 faset: 33 w koronie i 25 w podstawie.

Dzięki odpowiednim proporcjom padające na kamień światło odbija się od wnętrza bryły i wraca do oka patrzącego pełne refleksów, błysków i kolorów.

Od czego zależy wartość brylantu?
O wartości i jakości brylantu decydują cztery cechy: czystość (clarity), masa (weight), barwa (color) i szlif (cut). Są tak zwane 4C.
CZYSTOŚĆ (CLARITY)
Stosuje się następujące klasy czystości:

MASA (WEIGHT)
Masę brylantu określa się w karatach. Karat to jednostka masy równa 0.2 grama. Nie należy mylić tej jednostki z próbą złota określaną czasem również w karatach.

BARWA (COLOR)
Skala barw diamentów rozpoczyna się od litery D a kończy na literze Z. Zupełnie bezbarwne diamenty są oznaczone literą D, występują niezwykle rzadko i są dość drogie. Najczęściej spotykane diamenty osadzane w pierścionkach są w przedziale czystości od G - J.

SZLIF (CUT)
Szlif ocenia się na podstawie niżej wymienionych cech:
Oprócz klasycznego szlifu brylantowego wyróżniamy również inne rodzaje szlifów:
- Kształt: kombinacja zarysu diamentu z rozmieszczeniem faset.
- Proporcje: współzależność między różnymi częściami diamentu a średnicą rondysty.
- Wykończenie szlifu: jakość powierzchni diamentu, rozmieszczenia faset i poprawność ich kształtu.
Oprócz klasycznego szlifu brylantowego wyróżniamy również inne rodzaje szlifów:
